Assisting Lawyers

Have a query? Call the Helpdesk
PII & RM: +603-2050 2001
BCM General Line: +603-2050 2050
Marsh Insurance Broker: 
     +603-2723 3241 /3388
Font size
 • small text
 • medium text
 • large text

Burnout Kerja: Faktor, Tanda dan Cara Atasi

Artikel ini pada asalnya diterbitkan oleh CCARE, UPM di laman web Universiti Putra Malaysia di care.upm.edu.my.  Hak Cipta © 2023
 
Dicetak semula dengan izin daripada penulis.
 
Picture1.jpg

Apa itu burnout?

TERMA ‘burnout’ sering digunapakai akhir-akhir ini untuk menggambarkan keadaan stres di tempat kerja. Ia merupakan satu keadaan di mana berlakunya keletihan yang ketara dari segi fizikal, emosi dan mental beserta perasaan ragu tentang keupayan diri serta nilai pekerjaan seorang individu. disebabkan oleh tekanan yang berpanjangan atau berulang-ulang.

Istilah burnout sebenarnya sudah lama diperkenalkan sejak tahun 1974 lagi oleh seorang pakar psikologi iaitu Herbert Freudenberger. Cuma istilah tersebut baru diiktiraf oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) sebagai satu sindrom klinikal pada tahun 2019.

Burnout bukanlah satu penyakit tetapi ia telah dimasukkan ke dalam kategori faktor yang mempengaruhi kesihatan atau penyebab untuk mendapatkan perkhidmatan kesihatan di dalam 11th Revision of the International Classification of Diseases (ICD-11).

Mengikut klassifikasi oleh ICD-11, burnout terjadi disebabkan oleh tekanan berterusan di tempat kerja yang tidak dapat diuruskan dengan baik. Ia dicirikan oleh tiga dimensi utama iaitu:
 1. Perasaan letih serta kehilangan tenaga.
 2. Peningkatan perasaan negatif dan sinis terhadap kerja serta berasa jauh secara mental terhadap kerja yang dilakukan.
 3. Kurang keupayaan professional dalam menjalankan pekerjaan.

 
FAKTOR Berlakunya Burnout
Berikut adalah faktor yang anda perlu tahu sekiranya anda mengalami burnout:
 

 • Beban kerja berlebihan
​Beban kerja yang terlalu banyak, kurang rehat serta tidak melakukan sebarang aktiviti sosial akan menyebabkan fizikal menjadi penat dan lesu. Hal ini akan menjadi lebih teruk apabila seseorang itu tidak mendapat tidur yang mencukupi disebabkan oleh kerja yang terlalu banyak.
 
 • Lakukan kerja di luar bidang, kepakaran atau minat
Apabila anda melakukan kerja yang di luar kepakaran atau secara paksaan tanpa minat yang mendalam, ia boleh menimbulkan tekanan.

Hal Ini kerana seseorang individu tidak dapat mencapai kepuasan dalam bekerja, sentiasa berasa risau tentang mutu kerja serta sering berasa tidak cukup bagus dalam menjalankan tugasan tersebut. Ia juga akan menimbulkan rasa rendah diri dan sering membuat perbandingan dengan orang lain.
 
 • Personaliti
Terdapat beberapa ciri personaliti yang menyebabkan seseorang individu itu cenderung mendapat tekanan dan burnout. Antaranya ialah:
 1. Individu yang mementingkan kesempurnaan dalam semua tugasannya.
 2. Individu yang meletakkan sasaran yang tinggi.
 3. Individu yang susah untuk memberi kepercayaan kepada orang lain dan suka lakukan tugas secara bersendirian.

Sekiranya anda ada mengalami faktor-faktor yang dinyatakan di atas, ia menjadi faktor penyumbang kepada burnout. Anda perlu lebih berhati-hati dan ambil langkah berjaga-jaga.
 
Picture2.jpg

TANDA-TANDA burnout
Secara umumnya, burnout ini boleh dibahagikan kepada 3 kategori iaitu:
 
 1. Gejala Fizikal
  1. Sekiranya anda berasa letih sepanjang masa, ia adalah tanda burnout yang paling ketara. Bukan sahaja fizikal yang penat, tetapi mental anda juga akan turut alami perkara yang sama.
  2. Kesihatan tubuh badan juga selalu terjejas. Anda akan mudah dapat sakit seperti sakit kepala, sakit belakang badan, sakit otot serta gangguan sistem penghadam.
  3. Bagi individu yang burnout, mereka akan berasa sukar untuk tidur kerana fikiran sering terganggu dengan hal kerja yang banyak.
    
 2. Gejala emosi
  1. Emosi pula berkaitan dengan perasaan. Individu yang mengalami burnout ini akan cepat marah dan lebih sensitif daripada biasa.
  2. Susah untuk mengawal perasaan dan cepat terasa dengan hal yang remeh.
  3. Mudah menangis, rasa diri tidak berguna, kerap mengeluh dan rasa tidak dihargai.
  4. Berasa bahawa kerja yang dilakukan tidak penting dan hilang keyakinan terhadap masa depan kerjaya.
  5. Mudah hilang semangat dan motivasi diri. Hal ini akan menyebabkan individu tersebut tidak mempunyai kekuatan dan kurang mendapat sokongan orang sekeliling.
  6. Cepat hilang fokus dan kurang tumpuan dalam pekerjaan yang dilakukan. Selalu melengah-lengahkan masa untuk membuat perkara dan hal yang tidak penting.
  7. Selalu mengasingkan diri dan tidak ingin bercakap dengan rakan sekerja yang lain. Mereka beranggapan bahawa mendiamkan diri adalah lebih baik berbanding bercakap dengan orang lain.
    
 3. Gejala tingkah laku
  1. Hal ini berkaitan dengan sikap dan pembawaan diri di tempat kerja.
  2. Tanda-tanda burnout yang seterusnya adalah penurunan prestasi kerja. Apabila seseorang individu itu terlalu penat dan banyak bebanan tugas yang perlu dipikul, lama kelamaan prestasi kerjanya juga akan merosot. Kualiti kerja yang dilakukan juga menjadi semakin menurun dan tidak seperti sebelumnya.
  3. Berlaku juga masalah interpersonal atau konflik dengan rakan sekerja seperti pergaduhan mulut, salah faham, tidak puas hati dan sebagainya.
  4. Tidak mahu memikul tanggungjawab atau tugas baru.
  5. Mempunyai sikap menangguh tugas yang diberikan disebabkan terlampau tertekan dengan kerja yang sedia ada.
Picture3.jpg

CARA ATASI burnout
 1. Rehatkan diri dan ambil cuti kerja supaya fikiran akan lebih tenang dan kembali ke tempat kerja dengan semangat yang baru.
 2. Lakukan aktiviti yang relaks seperti mendengar muzik, yoga, aktiviti santai yang dapat membantu rehatkan minda daripada fikirkan hal kerja.
 3. Mencari hobi serta aktiviti luar yang baru dan anda minati.
 4. Amalkan pemakanan yang seimbang, senaman dan tidur yang mencukupi.
 5. Belajar cara untuk urus tekanan dan masa dengan berkesan. Hal ini akan membantu anda menjadi lebih teratur dan tenang ketika bekerja.
 6. Dapatkan khidmat nasihat profesional sekiranya gejala burnout yang dialami menjejaskan fungsi kehidupan atau tidak mampu ditangani dengan baik.
 7. Buat perancangan serta jadual yang teratur. Ia akan membantu anda untuk menggunakan masa secara optimum serta mengenal pasti kepentingan sesuatu tugasan. Mengatur tugasan mengikut kepentingan dan tarikh akhir bagi memastikan anda gunakan waktu bekerja sepenuhnya dengan baik.
 8. Tetapkan matlamat diri serta kerjaya. Anda perlu tahu apa yang ingin dicapai dalam kerjaya supaya jadi lebih fokus dan bersemangat.
 9. Tingkatkan komunikasi antara rakan sekerja serta majikan supaya tidak berlaku salah faham sekaligus dapat kurangkan rasa tekanan kerja.
 10. Mengetahui batasan serta keupayaan diri. Anda perlu kenal potensi diri dan tetapkan had untuk melakukan sesuatu pekerjaan supaya tidak berlebihan.
Kesimpulannya, kita tidak akan terlepas daripada kerja yang banyak setiap hari. Tetapi, kita boleh urus dan bahagikan masa dengan sebaiknya supaya kerja siap dalam tempoh yang ditetapkan. Mungkin ada individu yang berasa terlampau penat dengan kerja yang sedia ada dan semakin hari semakin bertambah.
 
Namun, ia boleh diatasi dengan cara seperti ambil cuti berehat atau lakukan aktiviti lain untuk kurangkan rasa burnout itu. Jika anda dapati ada tanda-tanda burnout berlaku pada diri anda, maka lakukan cara yang disarankan supaya dapat atasi burnout kerja tersebut.
 
 Picture4.jpg
 
Sumber:
https://puanmary.com/faktor-tanda-dan-cara-atasi-burnout-kerja/
https://www.astroawani.com/berita-malaysia/gejala-burnout-kenali-fahami-dan-atasinya-226324
http://www.myhealth.gov.my/pengurusan-stres-2/
https://www.facebook.com/publichealthmalaysia/photos/a.1715215348768330/3004361609853691/?type=3&theater
https://www.facebook.com/myhealthkkm/photos/pcb.4339136032804561/4339127022805462/?type=3&theater
https://bkupm.upm.edu.my/artikel/apakah_itu_burnout-68305